Vlada uplatila 23,4 miliona

Bez autora
Apr 05 2012

Vlada je danas Dojče banci uplatila 23,4 miliona eura po osnovu garancije date Kombinatu aluminijuma. Ova isplata neće izazvati kašnjenje isplate plata i penzija. Nakon aktiviranja ove garancije postoji opasnost da se aktiviraju i ostale date Kombinatu aluminijuma koje sa kamatama iznose oko 170 miliona eura. Ukupna obaveza iznosi 23,4 miliona eura, od čega je 22 miliona glavnica, a 1,4 miliona dospjele kamate i ostali troškovi kredita. Sredstva za izmirenje obaveze biće obezbijeđena iz budžeta Crne Gore. Dojče banka prošle sedmice je pokrenula preceduru ubrzane naplate cjelokupnog kredita KAP-a, nakon što je menadžment fabrike odbio da potpiše dokumentaciju vezanu za aranžman koji bi podrazumijevao da Vlada preuzme dug.

Vlada uplatila 23,4 milionaVlada je danas Dojče banci uplatila 23,4 miliona eura po osnovu garancije date Kombinatu aluminijuma, saopštio je nakon sjednice Vlade ministar finansija, Milorad Katnić.

Ova isplata, ocijenio je ministar, neće izazvati kašnjenje isplate plata i penzija.

Katnić je podsjetio da nakon aktiviranja ove garancije postoji opasnost da se aktiviraju i ostale date Kombinatu aluminijuma koje sa kamatama iznose oko 170 miliona eura.

"Rizik postoji. Naš zadatak je da probamo da u razgovoru sa bankama učinimo da se to ne desi, a ako budu aktivirane da obezbijedimo sredstva da isplatimo garancije i redovno izvršavamo sve obaveze", rekao je Katnić.
Ukupna obaveza iznosi 23,4 miliona eura, od čega je 22 miliona glavnica, a 1,4 miliona dospjele kamate i ostali troškovi kredita.

Sredstva za izmirenje obaveze biće obezbijeđena iz budžeta Crne Gore.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Dojče banka prošle sedmice pokrenula preceduru ubrzane naplate cjelokupnog kredita KAP-a, nakon što je menadžment fabrike odbio da potpiše dokumentaciju vezanu za aranžman koji bi podrazumijevao da Vlada preuzme dug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik